***BORSA, ENDEKS, HİSSE, FOREX TEKNİK ANALİZLERİ***ETKİN SOSYAL MEDYA KULLANIM BİLGİLERİ***ÜCRETSİZ ONLINE SEO DERSLERİ***GÜNCEL YAŞAM İÇ VE DIŞ SİYASET DEĞERLENDİRMELERİ***

Brezilya'daki Dünya Kupası Brezilya'da Kalır mı?




Brezilya, 19 dünya kupasının 5 tanesini alan ve bu alanda tartışmasız lider takım. Ancak dünya futbolundaki gidişat aleyhlerinde bir yörüngeye kaymakta.

Son kupalarını 2002'de aldılar, 2014'te ev sahibi olmalarından dolayı belki yine zorlarlar, alacaklarına pek ihtimal vermiyorum ama zorlarlar, ancak ondan sonrası zor görünüyor Brezilya için.

Bu iddianın nedenini biraz geriye sararak irdeleyelim.

Şu anda dünya futbolunun yükselen yıldızı İspanya'ya bir bakalım..

1992 Barcelona olimpiyatları öncesinde uzun vadeli bir spor seferberliği başlattı bu ülke. 20 yıl gibi bir sürede, futbol, basketbol, tenis gibi sporlarda tatsız, tuzsuz bir profilden lider profiline yükselmeyi başardılar ve bence yolun daha başındalar. Almanya, İspanya'nın yaptığını on yıllardır yapar ve her alanda başa güreşir, tesadüf değil, sistemdir bunun gerekçesi.. Sistem de istikrarı getirir..

Aslında GBrezilya'nın 2004'te şampiyon olduğu Copa America kadrosuyla, İspanya'nın EURO 2004 kadrosunu karşılaştırmak bile bir fikir veriyor bu anlamda..
Brezilya kadrosu eksik ama ideal kadroya, Ronaldinho'yu, Robinho'yu, Kaka'yı da koyun, sonucu değiştirmez. Bu futbolcular da eşsiz birer yetenek olmalarına rağmen klüplerinin takımlarındaki sistemlerle uyumsuzluk gösteren futbolcular olarak kalmışlardır geçen sekiz yılda.. (http://www.google.com.tr/#hl=tr&tbo=...&bpcl=39314241)

2004'te İspanya Milli takımı kadrosu da aşağıdaki gibi Bu kadronun bir çoğu hala sahnede, bugünkü takımlarında yer alan gençleri de bir sekiz yıl sonra yine hala ön planda kalacaklar gibi..
(http://tr.wikipedia.org/wiki/2004_Av...1#.C4.B0spanya,)

Türkiye, İspanya ile yakın yıllarda, belki onlar gibi genel anlamda değil ama futbol anlamında bir çabaya girmişti, hatırlarsınız.

Piontek'in çizdiği ve uygulamasını başlattığı yol haritası bir süre izlenerek önce uluslararası turnuvalara katılım hakları elde edilmeye başlandı. Akabinde bir dünya bir de Avrupa 3.lüğü kazanıldı.

Bu uygulamalar kesintiye uğratılıp, koçum aslanım moduna erken geçilince yükseldiği gibi düştü ülke futbolu. 

İspanya'da bugün kupa kaldıran futbolcuların bir kısmı henüz doğmadan bir kısmı da daha emzikteyken çizilen yol haritası, bu çocuklara zafer kazandırdı. Mevcut jenerasyon emekli olduğunda daha güçlü bir yenisinin geleceğinden kimsenin şüphesi yok, asıl mevzu da bu.

Avrupa bu gidişatı gördükçe İspanya bu anlamda tek kalmayacak, Brezilya'nın esas sorunu bu.

Dünyada lider olabilmek için anahtar artık bu tarz orta-uzun vadeli projeksiyonlar. Türkiye de bugün böyle bir yol haritasıyla yola çıksın, 15-20 yıl sonra her alanda en büyük olma şansına sahiptir.

Elbette ki Brezilya'nın da şansı var bu anlamda ve elbette ki daha büyük bir şans. Kazanma kültürleri, memba gibi bir insan kaynakları var.. Ama tıpkı Türkiye gibi böyle bir inisiyatif alma ihtimalleri var mı? bence yok..

0 yorum:

Google
Bumerang - Yazarkafe

Blog Arşivi

91, "Dokuz", rakamla.

91, "Dokuz", rakamla.