***BORSA, ENDEKS, HİSSE, FOREX TEKNİK ANALİZLERİ***ETKİN SOSYAL MEDYA KULLANIM BİLGİLERİ***ÜCRETSİZ ONLINE SEO DERSLERİ***GÜNCEL YAŞAM İÇ VE DIŞ SİYASET DEĞERLENDİRMELERİ***

Koç sadece Koç değildir



Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan itibaren, batı ülkelerinde uygulanan kapitalist yönetim tarzını seçip, demokratik idare ülküsünü kendine hedef koydu. Yalnız, onlardan ciddi bir eksiği vardı. 


Batı, daha önceki bir mesajımda da değindiğim gibi, coğrafi keşiflerle sömürge kaynakları yaratarak bu sermayeyi sanayi devrimi sürdürülebilir hale getirmiştir. Kendi bujuvazisini oluşturmuş, rönesans ve reform hareketleri ve takip eden Fransız Devrimi gibi siyasal devrimlerle demokrasi altyapısını tamamlamıştır.

Cumhuriyetimiz, kurulduğunda seçtiği yönetim tarzının olmazsa olmaz iki ana öğesinden yoksundu: Kapital ve burjuvazi. İlk iktisadi faaliyetler mecburen devlet eliyle yürütülmüştü ama seçilen yönetim tarzının doğası gereği bunun bu şekilde sürdürülmesi olanaksızdı.

İlk yıllarda kapital yönetimi İş Bankası ve nispeten Ziraat Bankası yoluyla yapıldı ama burjuvazi demek sadece banka demek değildir. 


Koç ve Sabancı, belki Doğuş, Eczacıbaşı gibi grupların ana işlevi, olmayan burjuvazinin oldurulmasıdır. Yani bu işlev kazandırılmıştır onlara. 

Ama Koç her zaman diğerlerinden bir adım öndedir. İtalya'daki zamanının Medici ailesi ne anlama geliyorsa, Koç da bizde benzer konumdadır. 

Takip eden dönemlerde her hükümet kendine yakın ekonomik grupları palazlandırdıysa da şu anda palazlananlar da dahil dahil hiç bir şirket ya da grup bu ilk bahsettiğim grupların kalibresinde değildir.

Eğer yerine koyabileceğiniz daha iyi bir şey yoksa mevcuda dokunmamak gerekir. 


Yani Koç grubuyla savaşıp onu alaşağı ettikten sonra, ya da elindekileri aldıktan sonra daha iyisini oluşturamayacaksanız, bu mücadeleye girmemeniz gerekir. 

Hükümet de bence bunun farkında.. Gezi olaylarında, Divan Otel, Koç Üniversitesi gibi konularda kendini fazlasıyla bağladığı için, kendi destekçilerine bir mesaj vermesi gerekiyordu, Tüpraş'la ve sonrasında yandaş medyasında çıkarttığı Koç randevu için bekliyor ama hükümet vermiyor tarzı haberlerle bu mesajı verdi, ama Koç'a değil kendi destekçilerine.

Doğan Holding benzetmesi yapanlar var. Bence alakasız, çünkü Doğan, yukarıda bahsettiğim önceki yandaş iktidarlar döneminde palazlanan gruplardan biridir ve uğraşılması nispeten kolaydır. Ayrıca Doğan grubu gibi bir medya ağına sahip bir grupla uğraşılması ve etkisizleştirilmeye hatta yandaş olmaya zorlanması doğaldır bile denilebilir.. Dün medya-sermaye-iktidar ilişkilerinden bahsetmiştik.

Dolayısıyla Koç'la gerçek anlamda uğraşıldığına ben de pek inanmıyorum. Her zaman bir denge göz etmek zorundadır hükümet, bahsettiğiniz Tofaş konusu da Tüpraş'la gösterildi imajı verilen sopanın havucudur kanımca..

0 yorum:

Google
Bumerang - Yazarkafe

Blog Arşivi

91, "Dokuz", rakamla.

91, "Dokuz", rakamla.