***BORSA, ENDEKS, HİSSE, FOREX TEKNİK ANALİZLERİ***ETKİN SOSYAL MEDYA KULLANIM BİLGİLERİ***ÜCRETSİZ ONLINE SEO DERSLERİ***GÜNCEL YAŞAM İÇ VE DIŞ SİYASET DEĞERLENDİRMELERİ***

AYM TWITTER KARARI HAKKINDA KAVRAM KARMASALARI




Twitter yasağını savunanlar ve Anayasa Mahkeme'sinin iptal kararını haksız bulanlar var. Bu görüşlerinin yasal dayanağı olduğunu, çünkü mahkemelerin kapatma yönünde kararı olduğunu vurguluyorlar. Bir takım kavram karmaşalaı yaratıyor bu durum

İlk kavram karmaşası, "yargı kararı" ve "idari karar" karmaşası. Mahkeme bir karar alıyor, ancak yargısal açıdan Twitter'a erişim engelini içeren bir karar değil. Bu karar idari olarak alınıyor, yasal bir dayanağı yok. Bunu ben söylemiyorum, ilgili kişi söylüyor: 
Linkteki yazı://www.cnnturk.com/haber/bilim-t...den-bekletildi

İkinci karmaşa, Anayasa Mahkemesi'nin kararı "sorunlu hesapları kapatmayın" demiyor Twitter'a. AYM kararı erişim engeline ilişkin. Yani AYM kendi ülkesinin alt mahkemelerinin verdiği kararı dikkate almayın demiyor. "Erişimi engelleme kararının" Hadi Salihoğlu'nun da dediği gibi, yargısal anlamda gibi bir karşılığının olmadığına, erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar veriyor.

Twitter'ın Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin kendisine ilettiği talepleri hızla çözdüğü, Türkiye'nin taleplerini ertelediği vurgulanıyor. Bununla ilgili somut bir veri sunulmaksızın yapılması, acaba? dedirtiyor.  

Sorunlu hesapların kapatılması sürecinin yavaş olmasını esasında benim de eleştirdiğim bir konu. Bu yavaşlıktan bireysel olarak olumsuz etkilenen kişiler olacaktır. 

Evrensel bağlayıcılığı olan bir internet hukuku tamamen yerleşmiş değil henüz. Platformların yayın ilkelerine aykırı yayınları kendi bünyesinde tutmama yükümlülüğünden ve mağdur insanların vatandaşı olduğu ülkelerin kendilerini bu platformlara muhatap aldırma kabiliyetinden başka bir güvence yok henüz. Bir gün olacaktır diye düşünüyorum, sadece bu platformlar için global mahkemeler kurulmasına kadar gidebilir bu iş.

Ancak, ana konu şu yine de şu: Bu platformları sadece mağdur eden ve olanlar kullanmıyor, bu medya organı artık temel iletişim araçlarından biri haline geldi. Türkiye'deki milyonlaca Twitter kullanıcısının iletişimini "kestim kardeşim" diye kesmek olası değil, Anayasa Mahkemesi'ne, yani ülkedeki en üst yargı organına göre yasal da değil.




Site Haritası için tıklayın

0 yorum:

Google
Bumerang - Yazarkafe

Blog Arşivi

91, "Dokuz", rakamla.

91, "Dokuz", rakamla.