***BORSA, ENDEKS, HİSSE, FOREX TEKNİK ANALİZLERİ***ETKİN SOSYAL MEDYA KULLANIM BİLGİLERİ***ÜCRETSİZ ONLINE SEO DERSLERİ***GÜNCEL YAŞAM İÇ VE DIŞ SİYASET DEĞERLENDİRMELERİ***

ERGENEKON BALYOZ AZIZ YILDIRIM 17 ARALIK





Başlıkta saydığım dört konu aynı tornadan çıkmış davalardır. İlk üçü ile 17 aralık arasındaİnce bir nüans var. 

17 aralık henüz bir "operasyon"dur, "dava" boyutuna ulaşamadan, suçlanan güç odağı tarafından üstünün kapatılması çabasına girişilmiştir. 

Balyoz, Ergenekon ve Şike "dava"larının tüm aşamalarını elimden geldiğince izledim. Küçük bir iki örnekle aradaki nüans farkını anlatmaya çalışacağım.

Balyoz, Ergenekon ve Şike davalarında iddia makamı binlerce sayfalık iddianameler hazırladı. Savunma makamları ise savunmalarını yaptılar. Digital delillerde tahrifat yapıldığı belgelendi. El yazısı ile değil bilgisayar ortamında yazılmış metinlerde, yazının yazıldığı belirtilen tarihlerde Microsoft'un henüz piyasaya çıkmamış olan bir sürümünün yazı fontlarının kullanıldığı belgelendi. Çok sayıda benzer örnek var.

17 Aralık operasyonunda savunma makamında olması gereken birimlerin savunma yapmaya pek istekli olmadıklarını görüyorum. İlk emaresi, tüm zanlıların salıverilmesi. İkincisi de karşı tez olarak sadece "montaj" denmesi. Montaja sunulan bilimsel gerekçe ise Bilim bakanının "hisleri"

Masumiyet karinesinden hareketle doğru olduğunu kabul edelim. Tüm kayıtlar montaj olsun. Montaj demek, kayıtlarda duyulan konuşmaların farklı farklı konuşmalardan alınıp birleştirilmesi demek. Bu durumda, bir Başbakan'ın oğlunun gece karanlığında bir şeyleri neden bir şeylerden kaçırma gayreti içinde olduğunu anlamak zor. Yine aynı kişinin milyon dolarlık rakamları telaffuz edebilecek ne tür bir kazanç kaynağının olduğunu anlamak zor. Bir Başbakan'ın bir futbol kulübünün seçimiyle neden ilgilendiğini anlamak zor. Ayhan Başkan'ın belirttiği hususları anlamak da zor.

Sonuç olarak, net olan tek şey, aynı yapının işi olduğudur. ilk üç dava "kurgu" davalardır. 17 Aralık'ın dakurgu olup olmadığına davayı görmeden, savunma makamının savunmasını duymadan bir yorum yapabilmek imkansız.

Bir başka boyutu da şudur olayın. Esasında yargının el attığı konular tamamen boş konular değil. Davalar kurmacadır derken, davaların asıl ilgilendiği konular temelsizdir demiyorum. Söylediğim şey tam olarak şu:

Türkiye'de futbol, temiz midir? Bence değildir. 

Ancak temiz futbol adı altında bir operasyon ve dava zincirine girişip tüm klüp ve camialara karşı ortak bir inceleme başlatmak başka şey, belirli bir davayı alıp bir camia'yı ele geçirme operasyonuna dönüştürmek başka şey. Kurmaca olan, iddialar ve yukarıda tahrifatları hakkında az çok fikir verdiğini sandığım deliller

Türkiye'de askerin bir vesayet eğilimi var mıdır? Bence vardır.

Ancak vesayeti kaldırmak için çaba harcamak başka şey, önüne gelen bütün askerleri içeri almak, eski genelkurmay başkanını terörist ilan etmek başka şey. Kurmaca olan yine iddialar ve yukarıda tahrifatları hakkında az çok fikir verdiğini sandığım deliller.

İktidarda yolsuzluk var mıdır? Bence vardır.

"Ancak" ile başlayan bir cümle kuramıyorum. Nedenini yukarıda anlattım, konu bir davaya yansımadı henüz ve suçlanan taraf savunma yapmadı.



Site Haritası için tıklayın

1 yorum:

Google
Bumerang - Yazarkafe

Blog Arşivi

91, "Dokuz", rakamla.

91, "Dokuz", rakamla.